برندسازی : فرآیندی استراتژیک برای موفقیت پایدار کسب و کار
برندسازی یک فرآیند است. در یک فرآیند برندسازی درست، ویژگیهای نادیدنی برند، در هویت بصری و کلامی برند متبلور میشوند، ارزشها و نوع نگاه برند برای مخاطبش شفاف میشود و استمرار بر این مسیر، باعث ایجاد جایگاهی ویژه در ذهن آنها خواهدشد. نتیجه این جایگاهسازی، افزایش شناختهشدن، وفاداری مشتریان و رشد کسب و کار میشود. این فرآیند برند را در بازار رقابتی متمایز میکند.
گام اول – مطالعات و تحقیقات
یک مشاور برندسازی، در اولین گام باید بمانند صاحبان کسب و کار و برند، در مورد آن بداند و بعلاوه، در خصوص دیدگاه مخاطبان برند نسبت به آن برند و رقبایش اطلاعات کاملی داشته باشد. این اطلاعات در گامهای بعدی، روشنکننده مسیر حرکت خواهدبود. فعالیتهای این گام عبارتند از:
- مطالعات درون سازمانی: مصاحبه عمیق با مدیران و راهبران برند
- مطالعات بهینهکاوی(Benchmark) برای رقبای داخلی و خارجی
- مطالعات کتابخانهای و اسنادی (Desk Research)
- تحقیقات برون سازمانی با مخاطبان بالقوه و یا بالفعل برند


گام دوم – استراتژی برند
استراتژی برند، عامل اتصال اطلاعات به واقعیات ایدهآل برای برند است. این سند، به مانند یک ریسمان مستحکم، عامل وجود انسجام در ارتباطات و نمایش برند است و مسیر آن اصلی است که سایر بخشهای سند هویت برند را به هم متصل نموده و باعث ایجاد انسجام در عناصر اصلی برند و فعالیتهای ارتباطی آن میگردد. در این سند، چارچوب کلی برای ایجاد ارزش و تبیین جایگاه رقابتی برند تعیین میشود و وجود آن، تاثیر بسیار چشمگیری در احتمال موفقیت برند در بازارها دارد.
گام سوم – طراحی عناصر اصلی برند
اگرچه برند، واسطه تمامی فعالیتهای ارتباطی، محصولات و خدمات، تجربه کاربری، ارتباط با مشتریان و چندین عامل دیگر در ذهن مخاطبان جایگاه میسازد، اما یکی از مهمترین وابستههای برندها، نمودهای بصری و کلامی آنهاست که در سند هویت برند گردآوری میشود و در فرآیند برندسازی باید بدان توجه کافی را کرد. سند هویت برند شامل دستورات و قواعدی است که برندها در ارتباطات خود با مخاطبان باید به منزله قانون اساسی، به آن توجه کنند و بر اجرای آن استمرار داشتهباشند. موفقترین برندها در بازار، آنهایی هستند که توانستهاند انسجام و هماهنگی لازم را در میان این عناصر اصلی ایجاد کنند و این انسجام تنها از طریق استراتژی برند و برنامهریزی دقیق قابل دستیابی است.


هویت برندها در سند هویت برند در بخشهای زیر تعریف میشود:
- طراحی عناصر اصلی برند
- انتخاب نام برند
- طراحی لوگو (آیکون و تایپ)
- انتخاب فونت (یا طراحی فونت)
- گزینش پالت رنگهای اصلی و فرعی برند
- شعار (تگلاین) برند
تعریف روحیه بصری برند:
- طراحی المانهای گرافیکی خاص
- سبک بهرهگیری از عکسها و تصاویر


تدوین قواعد استفاده از عناصر برند:
- اصول و قواعد استفاده از عناصر اصلی برند
- اصول طراحی اقلام اداری و سازمانی برند
- اصول طراحی اقلام دیجیتال
- قواعد طراحی اقلام ارتباطی ATL و BTL
- اصول طراحی اقلام چاپی
- قواعد نحوه حضور برند درفضاها و نمایشگاهها
در نهایت، تمامی مراحل و نتایج حاصل از فرآیند برندسازی در کنار هم قرار میگیرد تا سند استراتژی برند تکمیل شود. این سند بهعنوان مرجع نهایی، مسیر دقیق و استراتژیک برند را برای دستیابی به اهداف بلندمدت روشن میسازد و راهکارهایی کارآمد برای موفقیت در بازارهای رقابتی ارائه میدهد. با تدوین این استراتژی جامع، برند به یک هویت قدرتمند و هماهنگ دست پیدا میکند که قادر است ارتباطی پایدار و متمایز با مخاطبان خود برقرار کرده و در دنیای رقابتی امروز، سهم خود را از بازار بهطور موثر افزایش دهد.
